Mięso dokładnie ugniatamy i dodajemy do niego połowę cebuli, która zostanie wcześniej posiekana. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli mięso będzie się kleiło, to można dodać trochę bułki tartej. Mięso kształtujemy w cienkie placki, których grubość nie powinna przekraczać 1 centymetra.
Pozostałe składniki, czyli: boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę i tak przygotowanymi dodatkami posypujemy przygotowane wcześniej mięso. Wierzch mięsa przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Z placków robimy zrazy i obtaczamy je bułką tartą, a następnie smażymy na oleju.
Kolejnym krokiem jest zalanie zrazów wodą i dodanie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Wówczas całość powinniśmy gotować przez około 30 minut. W czasie gotowania zrazów przygotowujemy sos pieczeniowy, który po zagotowaniu możemy zagęścić przy wykorzystaniu wody wymieszanej z mąką.
Po przygotowaniu sosu całość gotujemy jeszcze przez chwilę i mamy gotowy obiad. Do tak przygotowanych zrazów doskonale pasują buraczki czy też inne dodatki. Każdy, kto chociaż raz spróbuje takich zrazów, będzie zachwycony. Smacznego.