Najlepsza zupa kalafiorowa z przepisu babci – pożywne i rozgrzewające danie z marchewką i serem – 30 minut i gotowa

Kalafiorowa to doskonała zupa na jesienne popołudnia! Pyszne, pożywne i rozgrzewające danie, które z dodatkiem doskonałego żółtego sera zasmakuje nawet najbardziej zagorzałym przeciwnikom zup. Spróbuj!

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • ok. pół litra wody
  • kostki rosołowe
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • twardy żółty ser (np. cheddar)
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki. Następnie ścieramy obraną marchewkę i selera na grubych oczkach lub kroimy w niewielką kostkę. W garnku gotujemy bulion i dodajemy do niego starte warzywa. Po ponownym zagotowaniu przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy aż do miękkości marchewki i selera.

Powinno to zająć ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy w innym garnku masło i dodajemy do niego mąkę oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy. Do masła i mąki bardzo powoli dolewamy mleko, wciąż mieszając, by nie pojawiły się żadne grudki.

Doprowadzamy do zagotowania i nie przestając mieszać, gotujemy przez jeszcze dwie minuty, aż całość będzie gęsta. Gdy tak się stanie, zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser. Po jego rozpuszczeniu wlewamy przygotowaną mieszankę do bulionu z warzywami. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego!