Ta zupa to dodaje mocy i wzmacnia odporność. Przepis mojej babci, który odgania choroby, wzmacnia odporność i jest pyszny.

Pyszne zupy, wzmacniające odporność

Zupa to jedno z najbardziej lubianych dań, wiele z nich może mieć właściwości prozdrowotne. Z tego artykułu dowiesz się jak przyrządzić pyszną zupę, która pomoże Ci w walce z przeziębieniem oraz wzmocni Twoją odporność.

Intensywna zupa zwalczająca ból gardła

Składniki:

  • 5 – 6 średnich ziemniaków
  • 1,5 główki czosnku + kilka dodatkowych ząbków
  • 1l bulionu
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy – sól, pieprz czarny oraz liść laurowy
  • razowe pieczywo

Przygotowanie:

Przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy, następnie dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek należy obrać z łupinek. W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy wcześniej pokrojone ziemniaki i smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Po tym czasie do ziemniaków dodajemy czosnek oraz przyprawy.

Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem a następnie gotujemy do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Zwykle czas ten wynosi około 20 minut. W momencie gdy ziemniaki będą miękkie, należy wyciągnąć liść laurowy a następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na tym etapie możemy spróbować zupę. Jeżeli nasze kubki smakowe pozwalają na dodanie jeszcze kilku ząbków czosnku, należy to zrobić właśnie w tym momencie. Zupę należy ponownie zblendować. Należy próbować dania w między czasie, aby nie przesadzić z ilością czosnku. Zupę można podawać od razu, najlepiej z razowym pieczywem.

Ważne: Z powodu dużej ilości czosnku, osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać tą zupę z umiarem.

Wyrazisty rosół