Kurczaka należy dokładnie umyć a następnie włożyć do wcześniej przygotowanego garnka. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy na większe kawałki. Wyjątkiem jest czosnek, który należy tylko obrać i dodać w całości. Do garnka wlewamy zimną wodę, tak aby przykryła wszystkie składniki.
W trakcie gotowania na powierzchni wody zacznie pojawiać się piana tzw. szumowina. Należy delikatnie ją zebrać a następnie zmniejszyć temperaturę rosołu i gotować pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny. W między czasie należy kontrolować ilość wody, w razie potrzeby należy ją dolać.
Po upływie podanego czasu, należy wyjąć mięso oraz wszystkie warzywa. Kurczak doskonale sprawdzi się jako dodatek do rosołu, dlatego należy go rozdrobnić i ponownie dodać do zupy. To samo możemy uczynić z warzywami, pokrojone na mniejsze kawałki, wzbogacą zupę swoim smakiem. Idealnym dodatkiem do rosołu jest makaron typu nitki, jednak każdy może wybrać swój ulubiony.