Ta zupa to dodaje mocy i wzmacnia odporność. Przepis mojej babci, który odgania choroby, wzmacnia odporność i jest pyszny.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek
  • pietruszka
  • 1 łyżka przyprawy vegeta
  • około 1,5 litra bulionu lub wody z 2 kostkami bulionu
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • tarty ser
  • kilka kromek pokrojonego w kostkę pieczywa

Przygotowanie:

W przygotowanym garnku roztapiamy masło a następnie podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Należy uważać, aby czosnek się nie przypalił. Do czosnku dodajemy mąkę, mieszamy a następnie wlewamy bulion. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywo dodajemy do garnka. Całość gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.

Po upływie około 20 minut możemy odstawić zupę i doprawić ją według uznania. Całość mieszamy a w między czasie przygotowujemy grzanki, które doskonale podkreślą smak zupy.

Chleb kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju do uzyskania rumianego koloru. Każdą porcję zupy posypujemy startym serem oraz przygotowanymi grzankami.

Czytaj dalej